1 2 3 exit
 

Valle de Ordesa y Monte Perdido

Onze collega Ward trok reeds meerdere malen door de Pyreneeën van kust naar kust. Steeds combineerde hij gemarkeerde paden zoals de GR11 aan de Spaanse zijde, de GR10 aan de Franse zijde met de HRP (Haute Randonée Pyrénéenne) en tal van ongemarkeerde paden of onbestaande paden. Hij gidste al in de Pyreneeën en Lapland. Hij verkiest wildkamperen en overnachten in kleine onbemande hutjes (cabañas) en lightweight trekking maar zonder al te veel in te boeten aan comfort. Als je met degelijk materiaal kan stappen en goed kan slapen 'snachts, kan je eens zoveel genieten van de natuur!

Over de foto
Van alle gebieden die hij doorkruiste blijft voor hem het nationale park van de Ordesa y Monte Perdido het mooiste. Het is een soort van groene Grand Canyon, een prachtig staaltje natuurgeweld! Het park ligt over de grens heen, aan de Franse kant ligt de Cirque de Gavarnie, aan de Spaanse kant de Valle de Anisclo, valle de Pineta, valle de Ordesa. Elke vallei met z'n eigen kenmerken. Daarnaast ligt hier ook de op 2 na hoogste top van de Pyreneeën: de Monte Perdido (3355m) en de Brecha de Rolando, een gigantisch gat in de rotskam die de grens vormt tussen Spanje en Frankrijk.

De Pyreneeën algemeen
De pracht van de Pyreneeën is dat alles wat je ziet bereikbaar is, elke bergtop of bergcol is wel beklimbaar. Je kan eindeloos nationale parken aan elkaar linken zonder dat er in elke vallei een gigantische stad of weg ligt. En toch is de bewoonde wereld nooit verder dan 2 dagen verwijderd maar dit stoort niet omdat de dorpjes vaak nog hun originele sfeer en bebouwing behouden hebben.

Daarnaast is er een enorme variatie aan gebieden in het hele bergmassief, elke 5 dagen verandert de omgeving volledig. Van het groene heuvelachtige (vochtige) Baskenland naar de hoogste kalksteenmassieven met scherpe rotsen en pieken met daartussen prachtige heldere blauwe meertjes tot de warme, droge mediteraanse kuststreek. Je moet er echter wel wat stijgen en dalen voor over hebben want de Pyreneeën is een jong gebergte.

Weetjes
Het gebied is ook heel interessant voor een avontuurlijke vakantie met de kinderen, de Spaanse zijde is namelijk heel gekend voor canyoning en rafting van alle niveaus. Er zijn verschillende (Belgische en lokale) organisaties die hier adventure-kampen organiseren.

  • Fotograaf
  • Ward Demaere
  • Locatie
  • Spanje - Frankrijk
    Centrale Pyreneeën
    Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido
 

Akto
Hilleberg
Akto
Vanaf € 629,95
Wildtrek 60
Lightwave
Wildtrek 60
Vanaf € 224,95
Pocket Rocket Stove
MSR
Pocket Rocket Stove
€ 29,95
Prolite Plus
Thermarest
Prolite Plus
Vanaf € 109,95
Trango Trek Micro Evo GTX
La Sportiva
Trango Trek Micro Evo GTX
Vanaf € 209,95
XLC 490 - Universal
Camp
XLC 490 - Universal
€ 155,95
 
Top