Thermisch ondergoed: alles wat je moet weten

Heel belangrijk om warm te blijven is je onderste kledinglaag. Deze laag is doorslaggevend in het drielagensysteem dat je warm en droog houdt. Dit is het thermisch ondergoed. Onze kledij wordt meestal buitenshuis gebruikt, maar ook thuis of op kantoor helpt ze om je warmte optimaal vast te houden. Hierbij speelt het thermisch ondergoed een belangrijke rol.

Laat je door de benaming echter niet afschrikken, want tegenwoordig kies je uit allerlei modellen en kleuren. Heel wat bovenstukken lijken zelfs op gewone T-shirts met een leuke print. Thermisch ondergoed bestaat zowel uit merinowol als uit synthetische vezels of uit een combinatie van de twee. Beide hebben voor- en nadelen. Hieronder overlopen we de grootste verschillen.

 
Door Arne Monstrey, medewerker K2

Arne op ATV over thermisch ondergoed








herbekijk


(Merino)wollen Thermokleding

De interessantste onderlagen bestaan grotendeels of helemaal uit merinowol. Wollen shirts (en dan vooral die uit merinowol) behouden hun warmte als ze nat zijn en drogen sneller dan katoen, maar minder snel dan synthetische. Dit zorgt voor een geleidelijke temperatuurovergang bij het drogen. Een groot voordeel is dat merinowol geen geur vasthoudt. Je kan het dus meerdere dagen aanhouden zonder geurtjes.

Bovendien voelt het kledingstuk veel zachter aan en gaat het niet snel prikken, omdat een vezel uit merinowol zo'n vijf keer dunner is dan gewone wol. Verdraag je niet zo goed klassieke wol, probeer dan zeker merinowol. Even passen in de winkel en als je het na enkele minuten nog steeds niet voelt kriebelen, dan is dit iets voor jou.

De enige nadelen van merinowol zijn de hoge prijs en het feit dat de stof niet zo slijtvast is. Daarom bestaan er veel polyester-merinowol combinaties. Om zo het beste uit beide werelden te combineren.

Synthetische onderkledij

Naast wol bestaat er ook ondergoed gemaakt uit synthetische vezels. Een synthetisch shirt is licht, compact, sterk en vrij goedkoop, maar begint sneller te stinken. Niet ideaal als je op meerdaagse trektocht bent. De stof droogt wel supersnel, maar in de winter kan dit helaas ook een nadeel zijn. Want om te drogen verbruikt het T-shirt op korte tijd heel wat van jouw lichaamswarmte.


Wat met Katoen? Niet doen!

Absoluut uit den boze in een katoenen onderlaag. Een katoenvezel houdt immers graag en lang vocht vast. En een natte, koude onderlaag is net wat je ten allen tijde wilt vermijden.

Odoo CMS - een grote afbeelding
Thermisch ondergoed, (bijna) wasblunderproof!

Thermisch ondergoed mag gewoon mee met je andere kleren de was in. Ja, zelfs je T-shirts uit merinowol. Lekker handig, zo'n buitensportkledij! Lees voor de zekerheid wel even de labels na en houd er rekening mee dat..


je ze niet warmer dan 40°C wast
je best vloeibaar wasmiddel gebruikt
en je geen wasverzachter toevoegt

Veel kledingstukken mogen ook in de droger, hoewel dit voor T-shirts met merinowol minder aangeraden wordt. Strijken hoeft al helemaal niet. Enige twijfel over de wasvoorschriften van jouw onderkledij? Vraag dan raad aan de verkopers in onze winkel.


Odoo CMS - een grote afbeelding
Maak je keuze uit ons aanbod thermische onderkleding voor heren of thermische  onderkleding voor dames. En wapen jezelf ook tegen koude handen en tenen, met onderhandschoenen of liner sokken.
Onze merken








Blog Slider

Thermisch ondergoed: alles wat je moet weten
Anton 18 december 2020
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren