Op ontdekking in het Vercors massief met medewerker Arne

Minstens drie diverse klimgebieden? Check. Prachtige kalkwanden? Check. Coronaproof én zonnig? Dubbelcheck. Het Vercors massief lijkt volgens onze medewerker en klimfanaat Arne Monstrey een waardig plan B voor de afgelaste klimweek in de Dolomieten begin september 2020. Dus reist hij met zeven bevriende klimmers naar Zuid-Frankrijk, om er routes op de Mont Aiguille, het Cirque d'Archiane en Presles te ontdekken. Lees hier zijn ervaringen en reistips.

Mont Aiguille, een waardige opwarmer

“Ons avontuur startte op de camping 'Ferme du Pas de l'Aiguille’ in Chichilianne”, vertelt Arne. “De 16 beschikbare klimroutes op de Mont Aiguille zijn tussen 150 en 320 meter hoog en starten vanaf niveau 4. In vier duo’s waagden we ons aan Les Étudiants (6a max.), l'Associé du Diable (6c max.), Coluche (6b max.) en Trilio (7b max.) Voor ieder van ons een uitdaging, gezien de meeste routes slecht behaakt zijn. Extra materiaal bijsteken is dus nodig, maar opgelet, want de wanden zijn heel brokkelig. Wie na deze pittige opwarmer nood heeft aan een zacht bedje, klopt aan bij hotel-restaurant ‘Au gai Soleil du Mont Aiguille’ in Richardière.” 
Odoo CMS - een grote afbeelding

Bavo in de Paroi Rouge in het Cirque d'Archiane

Cirque d'Archiane, voor doorzetters 

“Na enkele dagen rust en een nachtje op de camping municipal in Châtillon-en-Diois start ons tweede klimavontuur in het 400 meter hoge Cirque d’Archiane. Verwacht je aan lange aanlopen en nog langere afdalingen. Twee onder ons trotseerden de stevige Voie du Levant (niveau 6b+ max. en 5c obl.), terwijl drie anderen zich waagden aan l’Équitation (niveau 7). Of toch voor driekwart van de route, want de boorhaken van het vervolg - een gladde niet af te zekeren dalplaat - bengelden er aan hun relais. Jammer!”

“Het laatste trio, waaronder ik, beklom de klassieke Pilier Livanos (niveau 6c max.). De topo gaf aan dat je hier snel verloren kon lopen, of ja... klimmen. En dat klopte. Iets te veel afdwalingen, 16 stevige touwlengtes en een afdaling van 3 uur later, stonden we terug aan de auto. Daar deelden we onze dagavonturen met een frisse pint.” 

“We bleven nog enkele dagen hangen voor de overhangende Paroi Rouge (bekroond tot de mooiste route van onze week), de Livanos, enkele zijvalleien, de Aiguilles de Bénévise, en de Paroi de Glandasse. Van die laatste keerde mijn reisgezelschap wijselijk terug, aangezien er uit de Leprince-Ringuet pijler veel stenen naar beneden vielen.”  

Presles, (in) steil afsluiten

“Tegen alle verwachtingen in bleven de weersvoorspellingen in Presles veelbelovend. Ideaal om kennis te maken met deze 250 meter hoge, verticale rotswand met meer dan 300 routes (gemiddeld van niveau 6.) We ruilden brokkelige rotsen in voor compacte wanden, en mephaken voor boorhaken. Omdat de haken zo’n 4 meter uit elkaar staan, ben je maar beter gezegend met een dosis lef.”  

“We kozen voor de prachtige en perfect afgezekerde Voie Béatrix' (250 m, 6c max.) en een quasi ongezekerde maar leuke École Buissonnière' (250 m, 6b max.) Na de tussenrichel krijgt de speleoloog in jezelf te kans om zich te tonen, wanneer je door een schoorsteen diep in de wand klimt en tot drie keer toe door een gat in het plafond moet. Een driedimensionale klim om in stijl af te sluiten en voldaan terug naar de vallei af te dalen!”
Odoo afbeelding en tekstblok

Wist je dat...

De Mont Aiguile met zijn 2.087 meter hoogte voor het eerst beklommen werd in 1492 en zo tot geboorteplaats van het alpinisme werd gedoopt?

Je het hele jaar door in de Vercors kan klimmen? Toch zijn het voorjaar en het najaar de beste periodes.


Een goede topo je letterlijk op het juiste pad houdt?
Hieronder onze favorieten:


- Alpine Rotsklimmen van Koen Hauchecorne

- Escalades en Vercors, Chartreuse en Dévoluy van D. Duhaut en P. Peyre (voor de Mont Aiguille)

- Escalades dans le Diois van D. Duhaut en M. Ibara (voor het Cirque d'Archiane)

-Escalades en Presles 
van D. Duhaut (voor Presles)


 


Product Slider Content

Blog Slider

Op ontdekking in het Vercors massief met medewerker Arne
Anton 12 november 2020
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren