Naast medewerker in K2 gidst onze collega Arne Monstrey ook regelmatig voor Into The Arctic.
In de zomer zijn dit trektochten in Groenland en in de winter pulkatochten in Lapland, waarbij er dagelijks van hut naar hut getrokken wordt.
Hieronder geeft Arne een top-10 van zijn essentials mee die zo’n reis kunnen maken of kraken.
Tekst & foto's: Arne Monstrey
Thermisch Ondergoed
De basislaag van je kledingsysteem is misschien wel de belangrijkste. Thermisch ondergoed houdt je immers warm en droog. Het is niet omdat je bij -26°C onderweg bent, dat je niet kunt zweten. Zo’n pulka van 25 kilo door een verse laag sneeuw trekken, is best hard werken. In dergelijke omstandigheden werkt thermisch ondergoed van merinowol het beste. Het is veel fijner dan gewone wol en jeukt daarom niet zo. In tegenstelling tot katoen (absoluut af te raden!) houdt het niet graag vocht vast. Het heeft een heel hoog doorademend vermogen. En als het dan toch eens nat wordt (bij intensief zweten bijvoorbeeld), behoudt het zeer lang zijn isolatiewaarde. Niets dan voordelen dus, zowel voor je boven- als onderlichaam. Bekende merken zijn onder andere Woolpower, Icebreaker en Smartwool. Thermisch ondergoed komt in verschillende diktes en variaties. Een T-shirt en een legging van 200 g/m² zijn toch het minimum waarover je zou moeten beschikken. Best neem je nog een volledig reservesetje mee. Bij aankomst zal de hut immers nog koud zijn. Je kunt dan ineens je nog bezwete kleren wisselen voor een setje droge kleren. Eens de hut warm is, hang je alles te drogen en de volgende dag kun je weer warm en droog op pad.
Warme Kousen
Ook al zijn je skischoenen goed geïsoleerd, je voorziet zelf best nog een dik paar kousen, al dan niet aangevuld met een paar liner kousen. Denk hierbij aan de dikte van een Woolpower 600, een Bridgedale Heavyweight of een Smartwool Extra Heavy Crew. Hou hier ook rekening mee als je je huurschoenen past. Vaak neem je deze één tot zelfs twee maten groter dan je gewone schoenmaat. Je moet immers absoluut vermijden dat je schoenen knellen.
Regenjas en -broek
Zelfs bij echt koude temperaturen zul je zien dat, zolang je beweegt, je vaak onderweg zult zijn met slechts twee lagen kledij aan. Te beginnen met een thermische legging en een thermisch T-shirt en daarboven een regenbroek en -jas. Uiteraard is koudeperceptie voor iedereen anders en houdt niemand je tegen om alsnog een extra laag (fleece bijvoorbeeld) aan te doen. Het voordeel van een volledig waterdichte buitenlaag is dat ze ook de koude wind volledig tegenhoudt. Ook als je in de sneeuw valt (wat onvermijdelijk zal gebeuren tijdens de afdalingen met een pulka), klop je alles gewoon van je af. En als je eens de pech hebt dat het een dag regent in plaats van sneeuwt (zeer uitzonderlijk), dan ben je optimaal beschermd.Warme handschoenen en/of wanten
Deze zijn absoluut essentieel! Meestal ben ik met drie paar op stap. Om te beginnen heb ik een paar liner handschoentjes aan. Op die manier heb ik altijd één droge en warme laag rond mijn handen zitten. Als ik dan eens iets fijnere manipulaties moet uitvoeren (foto trekken, binding vastzetten…) dan is mijn blote huid nooit direct blootgesteld aan de koude wind. Soms neem ik nog een dunner paar softshell handschoenen mee. Als ik op voorhand zie dat de temperatuur niet zo koud zal zijn bijvoorbeeld. Maar meestal opteer ik toch voor een dik paar skihandschoenen. Zolang ik beweeg zijn die meestal warm genoeg. Daalt de temperatuur echt onder de -20°C en staat er een koude wind, dan gaan de allerwarmste wanten aan. Denk hierbij aan de Himalayan Mitts van The North Face, de Absolute Mitts van Black Diamond of de Expedition 8000 Mittens van RAB. Steevast nemen we op zo’n tocht nog 1 of 2 reserveparen mee. Je wilt echt niet voorhebben dat iemand zijn wanten ergens neerlegt om die dan te zien wegwaaien over de Finse Tunturi’s (heuvels).