Drie weken Scandinavië met drie onmisbare items

“Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kledij!”

Tekst & foto's: Sara Melis

Scandinavië is een prachtige reisbestemming. K2-collega Sara begeleidde afgelopen zomer een reis voor KrisKras: drie weken lang met zeven deelnemers door het avontuurlijke Zweden trekken. Wat stond er allemaal op het programma? Veel wildkamperen, dagwandelingen, mountainbiken, een meerdaagse trektocht en een vierdaagse kanotocht, maar ook de topsteden Kopenhagen en Stockholm werden afgevinkt. De grootste uitdaging bij een reis in deze regio is het wisselvallige weer. Om alles vlekkeloos te laten verlopen en alle mogelijke weersomstandigheden te trotseren, wapende Sara zich met drie absolute must-haves: een warme slaapzak, een ademende regenjas en een lichte donsjas.

De praktijk: Sara zelf aan het woord

1. Een goede nachtrust is het halve werk

Een actieve reis van drie weken door Zweden begeleiden? Uiteraard doe ik dat! Met een minibus vol tenten, kampeergerief, acht trekrugzakken en goeie Spotify playlist zette ik begin juli koers naar het noorden. Drie weken vooral buiten zijn, inclusief de meeste overnachtingen, schreeuwt avontuur! Als reisbegeleider wist ik als geen ander hoe een goede nachtrust de make-or-break-it factor kan zijn van zo een lange reis. We maakten gebruik van het Zweedse “Allemansrecht” en zochten telkens weer een nieuwe, idyllische plek om onze tenten op te zetten in de wondermooie vrije natuur. De eerste nacht op Zweedse bodem sliep ik samen met één van de deelnemers zelfs in de open lucht, omdat er niet genoeg plaats was om alle tenten op te zetten. De avond was zeer wisselvallig wat resulteerde in een vochtige nacht. Perfect dus om mijn slaapzak te testen! Ik lag enorm comfortabel – warm en droog – in mijn slaapzak en sliep als een roosje, niet alleen die eerste maar ook alle daaropvolgende nachten. Een veelbelovend eerste succesverhaal!

2. Door weer en wind


Wie naar Scandinavië reist, bereidt zich beter voor op slecht weer. Ondanks het feit dat we tijdens onze reis best geluk hadden met het weer, was mijn goede regenjas een aantal keer echt onmisbaar. Zowel tijdens een blitsbezoek aan Kopenhagen alsook op de eerste avond op Zweedse bodem trakteerden de weergoden ons op de eerste fikse regenbuien. Toch bleek dat  slechts een voorsmaakje, want de straffere beproeving voor mijn regenjas (en mijn mentale weerbaarheid) volgde een paar dagen later…


Op onze planning stond een dag mountainbiken doorheen nationaal park Tiveden en de weersvoorspellingen zagen er echt niet goed uit. We lieten ons niet afschrikken en maakten

ons op voor een tocht van een paar uur. Vlak voor de aanvang begon het water echter werkelijk met bakken uit de hemel te vallen. Iedereen duffelde zich goed in, inclusief ikzelf.

En wat was ik blij met mijn regenjas!


De kap van de Triolet Jacket is compatibel met een helm, waardoor ik deze zonder enige moeite over mijn fietshelm kreeg. Aan de hand van de drie afstelpunten hindert de kap het zicht niet. Daarnaast kon ik de mouwen maximaal openen en de ritsen onder mijn oksels openzetten om toch extra te verluchten tijdens deze cardio-oefening. De regen leek wel in sync met de heuvels waarover we fietsten: soms wat zachter en dan weer zonder genade. Ik voelde me evenwel op mijn gemak dankzij mijn regenjas, want ik bleef droog en wist dat de jas stevig genoeg was om het sporadische schuren langs een boom te verdragen. 


Een paar dagen later maakten we ons op voor een vierdaagse trekking. Ik benadrukte dat iedereen zijn/haar regenjas bovenaan in de trekrugzak moest stoppen. De eerste dag gaf ons mooi, stralend weer, dusver geen jas nodig. De tweede dag begon echter grijs en draaide al snel uit op een klassieke, noordse regendag. We hebben onze regenjassen ’s morgens aangetrokken en voor de rest van de dag niet meer uitgedaan. Naast de constante regen stond er bovendien ook veel wind. Ik stelde opnieuw mijn kap goed af aan mijn hoofd en sloot de mouwen aan mijn polsen goed af om zo goed als mogelijk gespaard te blijven van de elementen. Bij het bergop wandelden, ritste ik in een vlotte beweging de ventilatieritsen onder mijn oksels open om het zweten in te perken. Zalig dat je je rugzak hiervoor niet hoeft neer te zetten, toch? Aan het einde van de dag, na 25 km wandelen door weer en wind, waren mijn hoofd en lichaam nog helemaal droog.

3. Frisse avonden

Tot slot moet ik kleur bekennen. Hoewel de slaapzak en regenjas nodig zijn op een  functioneel vlak, heb ik een nieuw favoriete reisartikel! De lichte donsjas van RAB is eigenlijk zo compact dat je gek zou zijn om hem niet mee te nemen. Bij mij was de jas nooit ver buiten handbereik. Zodra het moment om de tenten uit te gooien aanbrak, trok ik vaak als eerste mijn donsjas aan. Wat een heerlijkheid om de warmte waar je hard voor hebt gewerkt tijdens de dag lekker dicht te houden en er een hele avond verder van te genieten. Het liefst zette ik ook de kap op, want we verliezen doorgaans de meeste warmte langs ons hoofd. Al gauw vervulde deze jas een hele resem functies tijdens de reis: van even aantrekken tijdens de lunchpauze of me warm houden tijdens de lange gezellige avonden aan het kampvuur, over uitlenen aan de koukleumen van de groep, tot ’s nachts zelfs als hoofdkussen gebruiken. Maar uiteraard ook om in alle warmte en comfort te genieten van het toppen van een berg. Kortom: ik kon de donsjas niet meer missen! 

Laten we eerlijk zijn. Een donsjas is geen absolute must-have, maar voor het weinige gewicht vind ik dit artikel toch onmisbaar. Het houdt me veel warmer dan eender welke andere midlayer trui of fleece. En, als je het me dan toch vraagt, tja, de enige beperking van de jas ligt hem in het onderhoud. Daarom zullen ze in de K2 je altijd uitleggen dat dons dient voor de passievere momenten (i.t.t. de heel eenvoudig wasbare synthetische isolatiejasjes voor de actieve momenten). Misschien iets om een volgende keer te testen en zo mijn donsjasje te complementeren?




De theorie van het K2-team…

1. Een warme slaapzak

Wie gaat kamperen, neemt best een goede slaapzak mee. Traditioneel wordt een onderscheid gemaakt tussen slaapzakken met donsvulling of met een synthetische vulling, elk met zijn voor- en nadelen. Dons is licht en isoleert bijzonder goed, maar is minder bestendig tegen vocht. Een synthetische vulling droogt dan weer heel gemakkelijk, maar wordt een pak zwaarder als je dezelfde isolatiewaarden wilt evenaren. 

Sara testte een gloednieuwe derde technologie, DownWool®, in de Biopod ​DownWool® Subzero slaapzak van Grüezi Bag. Dit innovatief buitensportmerk uit de Beierse Alpen ontwikkelde een speciaal proces waarbij ze aan de kern van de donzen clusters een beetje wol toevoegen. Het resulterende product, DownWool®, heeft de unieke eigenschap dat de wol alle vocht absorbeert en zo het dons zelf droog blijft. Daarnaast werkt de wol als een natuurlijke airconditioner. Bij lage temperaturen onttrekt het vocht uit de slaapzak zodat er een droge, warme slaapomgeving ontstaat. Bij hogere temperaturen geeft wol juist vocht af, wat voor een verkoelend effect zorgt. Deze Subzero slaapzak is een 3-seizoenen slaapzak met een comforttemperatuur van 2°C (limiet -4°C) en weegt slechts 900 gram. De DownWool® isolatie bestaat uit 70% eendendons (90/10 700+ cuin) en 30% alpenwol terwijl zowel de binnen- als de buitenstof uit gerecycleerd, ademend nylon bestaat. Andere leuke kenmerken zijn de eenvoudig verstelbare kap, de compacte pakvorm van 18x20 cm, een comfortabele 3D isolatiekraag inclusief gezichtskraag, de voetventilatie dankzij de tweewegrits en het voorziene kussenvak.

2. Een ademende regenjas

Een goede, ademende regenjas is een no-miss in Scandinavië maar komt hier in België ook zeker van pas! De Triolet Jacket van Patagonia en Sara waren vanaf dag één beste

vrienden. Waarom? Deze membraanjas is niet alleen water- en winddicht, maar is tegelijk ook ademend. Zo’n ademende jas is een must-have voor iedereen die ook op natte en/of

winderige dagen actief buiten wilt zijn. Verder sluit de jas ook goed aan bij Sara’s waarde van duurzaamheid. De jas bevat het allernieuwste Gore-tex membraan, wat betekent dat vanaf nu de verschillende componenten van de jas volledig uit elkaar gehaald kunnen worden om te recycleren. Daarnaast maakt de stevige buitenstof de jas uiterst slijtvast. De Triolet Jacket is dus niet voor niets het werkpaard van Patagonia. Tot slot heeft de jas ook een paar leuke extraatjes, zoals ventilatieritsen onder de oksels, een volledig bijstelbare kap die je over een helm kan dragen en een recco reflector die hulpdiensten helpt je te lokaliseren in noodsituaties.


3. Een lichte donsjas

Al is een donsjas voor velen geen absolute must om te gaan kamperen, voor Sara bleek het haar favoriet. De impact op je alledaags comfort is niet te onderschatten. 
Sara nam de Microlight Alpine Jacket van RAB mee, een echte klassieker gemaakt uit gerecycleerd materiaal: zowel de buitenkant (30D Pertex Quantum), als de binnenkant (20D nylon) en het

dons zelf. RAB is er in geslaagd een ecocysteem op te zetten dat dons uit oude dekens of jassen zodanig kuist en herwerkt, dat je terug dons van zo'n hoogwaardige kwaliteit krijgt om er nieuwe topjassen mee te maken. De MicroLight Alpine Jacket heeft een fill-power van 700 cuin en kan dankzij een specifieke Nikwax behandeling beter tegen vocht dan de standaard donsjas. 
Verder is de jas onverslaanbaar qua gewicht (413 gram).


Wil je bijdragen aan dat RAB ecosysteem? Drop gerust je oude donsjassen (maar ook slaapzakken, kussens…) bij K2 in de dons-recyclebox van RAB!

De ideale 3-seizoensslaapzak van het 
Zwitserse Grüezi Bag

biopod d​​ownwool
subzero 185​​

De Triolet Jacket: 
het werkpaard van Patagonia

​​triolet ​​jacket​​

De ongeëvenaarde lichtgewicht-klassieker onder de donsjassen!

microlight alpine jacket

in Blog