Warm in de Winter

Het drielagensysteem als beste manier om je te kleden in de natuur

Ook in de winter kan je er op uit trekken. Je zal de natuur rondom je zelfs herontdekken. Bomen en struiken hebben minder bladeren, dus veel kleine vogels zijn nu beter zichtbaar. En in de modder of sneeuw staan plots overal pootafdrukjes. Niets dat je tegen houdt dus, maar hoe kleed je je nu het beste voor de winter?

Door Arne Monstrey, medewerker K2

Het drielagensysteem is ontwikkeld voor en door buitensporters. Het stelt je in staat om warm en droog te blijven, ongeacht de weersomstandigheden.
De bedoeling is dat je je altijd en overal kunt kleden op een comfortabele manier.

Kort samengevat doen deze drie lagen het volgende: De eerste laag bestaat uit thermische onderkledij die je warm en droog houdt door je zweet zo snel mogelijk af te voeren. De tweede laag is een isolatielaag die als doel heeft om je aangenaam warm te houden en de derde laag is de beschermingslaag tegen weer en wind. Ze is waterdicht, winddicht en tegelijkertijd ademend.

De eerste laag

Heel belangrijk als je in de winter buiten wil gaan stappen is je eerste laag: het thermisch ondergoed. Deze laag zorgt ervoor dat je zweet snel afgevoerd wordt van je lichaam weg en naar de buitenste lagen toe. Absoluut uit den boze in deze eerste laag is katoen. Katoen is een vezel die heel graag en heel lang vocht wil vasthouden. En dat is iets wat je ten allen tijde wil vermijden. Een beter alternatief is onderkledij uit merinowol, polyester of een combinatie van beide. Merinowol heeft het voordeel dat het geen geuren vasthoudt. Je kan het dus meerdere dagen aanhouden zonder je smerig te voelen. Dit in tegenstelling tot synthetische vezels die veel sneller beginnen te stinken. Het nadeel van merinowol is dat het (ondanks zijn stevige prijs) niet heel slijtvast is. Daarom wordt er steeds meer onderkledij aangeboden met een mengeling van synthetische stoffen en merinowol, om zo het beste van twee werelden te combineren. Het hoofddoel van de eerste laag is dus om je droog te houden tijdens en vlak na fysieke inspanningen door je zweet zo snel mogelijk af te voeren. De eerste laag is misschien wel de belangrijkste schakel in je hele drielagensyteem om ervoor te zorgen dat je warm blijft.

Afhankelijk van het seizoen ga je voor een T-shirt met lange of korte mouwen. Onderaan heb je de keuze uit slips, boxers of een legging. De pasvorm is best nauw aansluitend als je op zoek bent naar extra warmte.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Stijn Thomas, medewerker K2. Verse sneeuw op de Route Des Crêtes in de Franse Jura.

De tweede laag

De tweede laag is je isolerende laag. Ze houdt je warm door je eigen lichaamswarmte vast te houden. Meestal gebruikt men hier fleece voor. Heel belangrijk is dat ook deze laag het vocht van de eerste laag kan doorgeven aan de derde laag en zo naar buiten toe. Daarom dat ook hier weer een katoenen trui uit den boze is. Een wollen variant kan eventueel wel, maar het nadeel is dat deze vaak nogal zwaar en volumineus is. En dat is lastig als je ze moet meedragen in je rugzak. Fleece heeft als grote voordeel dat het zeer licht en compact is. Tegelijkertijd biedt het enorm veel isolatiewaarde voor zijn lage gewicht, zelfs als het vochtig is. Het hoofddoel van deze tweede laag is dus om je warm te houden.

Er bestaan verschillende pasvormen. Algemeen geldt de regel: hoe strakker op het lichaam, hoe warmer het kledingstuk. Veel actieve buitensporters gaan daarom kiezen voor een Powerstrecth Fleece als tweede laag. Hier is elastaan aan toegevoegd, waardoor de fleece veel meer stretcht en je dus beweeglijker wordt. Bovendien is de buitenkant van de fleece glad, waardoor je gemakkelijker in je jas schuift en je geen visueel hinderlijke 'opwolling' meer krijgt aan de buitenkant. In de zomer kan je kiezen voor een dunne en dus minder warme uitvoering. In de winter ga je uiteraard best voor een iets dikker en dus ook beter isolerend model.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen

Koude ochtend in de Spaanse Sierra Nevada

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen

Sierra Nevada, Spanje

Odoo CMS - een grote afbeelding

Op trektocht door de Jura via de Routes Des Crêtes. In de verte rijzen de Alpen op aan de horizon.

Bij de tweede laag kan je naast fleece ook kiezen voor een donsjas of een isolatiejas met synthetische vulling. Kort samengevat mag je ervan uitgaan dat een synthetische jas het meest geschikt is als je ze wilt dragen tijdens actieve fases en een donsjas tijdens stilstaande fases. Je kunt een jas even warm krijgen met beide soort vullingen, maar dons zal voor hetzelfde warmtebereik altijd lichter en compacter zijn. Helaas is het ook altijd duurder en mag het niet nat worden, want dan verliest het zo goed als alle isolerende waarde. Dit kan gebeuren door regen of door excessief zweten, zeker als je ook een rugzak aanhebt. Synthetische vullingen zullen zelfs nat nog steeds veel van hun isolatiewaarde behouden.

De derde laag

De derde laag is je beschermende laag. We spreken hier over hardshells. Het is de laatste schakel die je beschermt tegen de elementen. Het is deze laag die je afschermt van de regen, de sneeuw en de wind. Uiteraard moet ze ook zweetdoorlatend zijn en dat is geen sinecure. Ook al zijn hardshells tegelijkertijd waterdicht én ademend, voor mensen die veel zweten of tijdens zware fysieke inspanningen in slecht weer, zullen ze altijd hun beperkingen blijven hebben. Daarom zijn jassen (en in mindere mate ook broeken) met ventilatieritsen een echte aanrader. Ook al kun je in mindere omstandigheden dus langzaam nat worden door condensatie aan de binnenkant van je jas, toch is dit nog steeds te verkiezen boven volledig doorweekt geraken zonder regenjas. Het hoofddoel van deze laag is dat ze je warm houdt door je te beschermen tegen de koude wind en dat ze je droog houdt door je te beschermen tegen regen of sneeuw. Tegelijkertijd moet ze je zweet doorlaten.


Het is de duurste laag in je hele systeem, maar het loont wel de moeite om hier in te investeren. Een stevige waterdichte rits, een goed aanpasbare kap, ventilatieritsen onder de armen, het zijn allemaal maar details, maar ze doen de prijs vlug stijgen. Ben je van plan om er ook in slecht weer op uit te trekken, dan lonen ze allemaal echt de moeite.
Odoo CMS - een grote afbeelding
K2 medewerker Stijn Thomas op de toppen van de Routes Des Crêtes in de Jura. 

Het drielagensysteem is toepasbaar over heel je lichaam. Naast je boven-en onderlaag zijn tijdens de winter ook je handen, voeten en hoofd belangrijk om warm te houden.  Tijdens koude winterdagen verliezen we hier het snelst onze warmte. Bij extreme koude probeert je lichaam haar temperatuur op peil te houden door haar kern zo lang mogelijk warm te houden. Alle organen moeten beschermd worden tegen de kou. Hierdoor wordt het minste aandacht besteed aan de lichaamsdelen die het verst van je hart staan (de bron van je bloedsomloop). Je krijgt het dus eerst koud aan je tenen en je voeten, je vingers en je handen, maar ook aan je oren, je neus en je wangen. Cruciaal voor een fijne winterse wandeltocht is dus dat je deze warm houdt!