Alles over Hardshells

Alles wat je moet weten over waterdichte kledij en hoe ze te onderhouden

Hardshell is de Engelse benaming voor wat wij regenjassen noemen. Het is de laatste schakel van je outfit die je beschermt tegen de elementen. Het is deze laag die je afschermt van de regen, de sneeuw en de wind. Uiteraard moet ze ook zweetdoorlatend zijn en dat is geen sinecure.

Door Arne Monstrey

Wat is een hardshell

Hardshell is de Engelse benaming voor wat wij regenjassen noemen. Het is de laatste schakel van je outfit die je beschermt tegen de elementen. Het is deze laag die je afschermt van de regen, de sneeuw en de wind. Uiteraard moet ze ook zweetdoorlatend zijn en dat is geen sinecure.

Ook al zijn hardshells tegelijkertijd waterdicht én ademend, voor mensen die veel zweten of tijdens zware fysieke inspanningen in slecht weer, zullen ze altijd hun beperkingen blijven hebben. Daarom zijn jassen (en in mindere maten ook broeken) met ventilatieritsen een echte aanrader. Ook al kun je in mindere omstandigheden dus langzaam nat worden door condensatie aan de binnenkant van je jas, toch is dit nog steeds te verkiezen boven volledig doorweekt te worden. Het hoofddoel van je regenjas is dat ze je warm houdt door je te beschermen tegen de koude wind en je droog te houden door je te beschermen tegen regen of sneeuw.

Je mag er van uitgaan dat een waterdichte jas ook 100% winddicht is. Je kunt deze dus ook perfect gebruiken tegen harde en koude wind. Alleen zal het ademend vermogen lager liggen dan bij een softshell. Het dragen van een windstopper of softshell onder een hardshell heeft dan ook geen enkele zin.

Waterkolom

De waterdichtheid van een jas wordt meestal weergegeven in waterkolom (en uitgedrukt in mmH20). Een waterkolom van 2.000 à 3.000 mmH20 stelt helaas niets voor. In tegenstelling tot wat sommige goedkopere merken je willen doen geloven is deze waarde echt veel te laag om een fikse regenbui aan te kunnen. Ook 5.000 mmH20 is nog steeds niet goed genoeg voor een stevige regenbui. Vind je deze getallen terug op een jas of vind je helemaal geen waarde voor de jas van jouw interesse, spaar dan je geld en durf te investeren in een jas met een hogere waterkolom. Pas vanaf 10.000 mmH2O kun je spreken van een degelijke regenjas. En eigenlijk is 15.000 mmH2O nog beter.

De reden waarom deze getallen best zo hoog mogelijk zijn is dat je bijvoorbeeld een pak extra druk zet op je ellebogen en schouders als je je armen plooit. Maar ook omdat een rugzak voor veel extra druk zorgt op je schouders, rug en heupen. Deze extra druk zorgt ervoor dat water als het ware doorheen je jas wordt geperst. De echte toppers hebben een waterkolom van 20.000 mmH2O, 24.000 mmH2O of zelf nog hoger. Zoek je een jas om elke dag je hond uit te laten, dan volstaat een jas met een waterkolom van 10.000 mmH2O. Wil je echter een jas die je overal beschermt, ook als je twee weken met een zware rugzak door een regenachtig klimaat wil trekken, dan kies je beter voor een jas met een waterkolom van 20.000H2O of hoger.
Odoo tekst en afbeelding blok

Ademend vermogen

Het uitdrukken van het ademend vermogen van je jas is helaas iets moeilijker. Daar waar bijna alle merken wereldwijd dezelfde standaard gebruiken om waterdichtheid uit te drukken, zijn er verschillende tests om het ademend vermogen weer te geven. Bij de R.E.T (Resistance Evaporate Transfer) schaal is het de bedoeling om een zo laag mogelijk getal te krijgen. Alles onder de 6 is uitermate ademend, maar dikwijls is je jas dan ook niet meer zo slijtvast. Alles onder de 12 wordt nog steeds als zeer goed beschouwd voor de gemiddelde buitensporter. Hou er wel rekening mee dat transpireren iets heel persoonlijks is en dat sommige mensen hier meer last van hebben dan andere.

Nog een veel gebruikte meetmethode is de M.V.T.R schaal (Moisture Vapour Transmission Resistance). Hier is het net de bedoeling dat de waarden zo hoog mogelijk liggen. Alles boven de 20.000 is zeer goed en alles boven de 15.000 nog steeds goed genoeg. Ondanks al deze technische waarden is het toch aan te raden om een jas met ventilatieritsen te kiezen. De extra verluchting die dit creëert is echt zijn geld waard.

Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen


Odoo - Voorbeeld 2 voor drie kolommen


Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen


Onderhoud

In tegenstelling tot midlayers of thermisch ondergoed vergt het onderhoud van je waterdichte kledij iets meer aandacht. Uiteraard is het belangrijk dat je de juiste wasvoorschriften volgt. Deze staan op een label in je kledingstuk. Kort samengevat mag je er bij buitensportkledij van uitgaan dat je nooit wasverzachter mag gebruiken en dat je alles wast op een maximumtemperatuur van 40°C. Omdat je op deze manier eerder koud wast is het aan te raden om een vloeibaar wasmiddel te gebruiken.

Zeker voor regenklijde bestaan er specifieke wasmiddelen. Deze zijn speciaal ontzorpen om de waterdichte én ademende eigenschappen van je jas of broek te onderhouden en opnieuw te maximaliseren. Veel mensen hebben schrik om hun jas te wassen uit angst dat de waterdichtheid dan verdwijnt. Het tegendeel is echter waar. Een niet gewassen jas gaat veel sneller kapot. Dit zie je het snelst in de kraag en de kap van je jas, waar je haar (dat van nature iets vettiger is) de binnenkant van je jas (en dus de coating of membraan) gaat aantasten. Typisch krijg je hier dan een donkere verkleuring. Als je je jas dus niet wast krijg je op korte termijn last van delaminatie.

Voor een fabrikant is het heel snel duidelijk of een jas al dan niet correct onderhouden is. Als het duidelijk is dat je jas nooit of nauwelijks gewassen is geweest vervalt elke aanspraak op garantie.

DWR-coating

Wat wel kan, is dat je bij het wassen de kwaliteiten van je DWR-coating verliest. Deze maakt je jas waterdicht en is - in tegenstelling wat veel mensen denken - niet de buitenkant van je kledij, maar wel het membraan of coating dat juist onder het bovenmateriaal zit. Om een extra eerste waterdichte bescherming op je kledij te zetten spuit men meestal een DWR-coating op de buitenkant van je jas. De zogenaamde Durable Water Repellency. Deze verdwijnt sowieso bij slijtage door gebruik, maar dus ook door wassen. Helaas kan je nooit meer het oorspronkelijke 'waterafparelende' resultaat bekomen. De coating die in de fabriek toegepast wordt kan niet gebruikt worden door particulieren, omdat de afvalstoffen hiervan niet milieuvriendelijk verwerkt kunnen worden. De alternatieven voor particulieren zijn wel nog steeds goed genoeg. Je kan kiezen voor een vloeibaar wasmiddel ter vervanging van je normale wasmiddel. Sommige van deze producten zorgen enkel voor een reiniging, terwijl anderen meteen ook herimpregneren. Je kan dit laatste ook doen met een spray, maar ook dan blijft eerst wassen aan te raden.
Odoo afbeelding en tekstblok

Hoe weet ik of mijn jas nog waterdicht is?

Een eenvoudige truc om te zien of je jas lekt is er mee onder de douche gaan staan. Op enkele minuten tijd krijgt deze een serieuze hoeveelheid water te verwerken. Komt er effectief vocht door? Dan is je jas helaas niet langer waterdicht. Blijf je droog, maar voel je toch een 'vochtig' gevoel? Dan is dit eerder te wijten aan condensatie.

Wat met drogen?

Natte regenkledij wring je best niet uit, maar hang je gewoon te drogen. Alleen als het waslabel het vermeldt mag je jas of broek in de droger. Het voordeel hiervan is dat de werking van je DWR-coating terug geoptimaliseerd wordt. Door warmte toe te voegen heractiveer je zelfs de werking hiervan. Dit kun je dus doen met behulp van een droogtrommel. Veel recente modellen hebben hier zelfs een specifieke sport- of buitensportfunctie voor. Als je jas niet in de droger mag, kan je hem ook strijken. Doe dit sowieso op een lage temperatuur (op synthetisch of op één bolletje) en liefst met een dunne doek tussen jas en strijkijzer. Een andere manier is met behulp van een haardroger. De warmte zorgt ervoor dat de DWR-laag weer mooi over de buitenstof verdeeld geraakt.
Alles over Hardshells
Arne Monstrey 21 oktober 2022
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren