Hoe kies ik een zekeringstoestel?

Tegenwoordig bestaan er zo ongelooflijk veel zekeringstoestellen op de markt dat het vaak moeilijk kiezen is. Een eerste vraag die je je hierbij kunt stellen is: Welk soort klimmen wil ik doen?

Zo heeft iemand die enkel wilt boulderen helemaal geen zekeringstoestel nodig.
Wil je je beperken tot indoor topropen, dan kiezen veel mensen voor het gemak van een halfautomatisch zekertoestel. Het bekendste voorbeeld hiervan is de GriGri van Petzl. Mits enige ervaring kun je hiermee ook een voorklimmer zekeren die aan het sportklimmen is, zowel in een zaal als op de rotsen buiten.
Andere voorbeelden van halfautomaten zijn de Eddy van Edelrid, de GriGri+ van Petzl en de Matik van Camp.

Al deze toestellen zijn echter enkel gemaakt voor gebruik met 1 touwstreng. In een iets alpienere omgeving ben je er dus zeer weinig tot niets mee. Je bent immers vaak met twee touwstrengen onderweg en ook om te rappellen heb je een toestel nodig waar je twee touwstrengen door kunt steken. Daarom dat de meeste klimmers, vanaf dat ze meer dan één touwlengte willen klimmen, teruggrijpen naar tuberachtige toestellen.

Grofweg kunnen deze ingedeeld worden in twee verschillende groepen: de dynamische zekeringstoestellen en de autotubers.

Het bekendste voorbeeld van een dynamisch zekeringstoestel is de Reverso van Petzl en ook wel de ATC-guide van Black Diamond.
Tegenover klassiekere zekeringstoestllen zoals de acht of de klassieke tuber, zit er hier een teruglooprem op. Dit zorgt ervoor dat ze gemakkelijker inzetbaar zijn bij takels en reddingen, maar ook dat het gemakkelijker en veiliger is om een naklimmer tot bij jou te krijgen. Bij het zekeren van een naklimmer werken ze immers zelfblokkerend.

Wat ons ineens bij de autotubers brengt. Dit zijn toestellen die niet alleen zelfblokkerend werken bij een val van de naklimmer, maar ook bij de val van een voorklimmer. Je vindt deze zowel terug voor gebruik met enkel touw als met dubbel touw. Goedwerkende toestellen voor gebruik met enkel touw die zijn bijvoorbeeld de ATC-pilot van Black Diamond en de Fish van Austri Alpin. Een handig voorbeeld van gebruik met dubbel touw is dan bijvoorbeeld de Mega Jul van Edelrid.

In de praktijk zien we deze autotubers toch vaker terug in een klimzaal dan aan de rotsen. Dan blijkt het intuïtieve en vaak gemakkelijkere gebruik van een dynamisch zekeringstoestel het te halen van de extra veiligheid van een autotuber. 

Meer info over dit onderwerp is te vinden op de website van de Klim- en Bergsportfederatie via volgende link: Halfautomaten en Autotubers.pdf (klimenbergsportfederatie.be)
Hoe kies ik een zekeringstoestel?
Arne Monstrey 3 december 2021
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren