Wat is dat, een goede wandelschoen? Hoe vind je je weg in het grote aanbod?
Aan de hand van dit artikel proberen we je op weg te helpen.
Door Arne Monstrey, medewerker K2
Misschien wel hét belangrijkste bij het kopen van een nieuwe wandelschoen, is er voor te zorgen dat je uitgebreid de tijd neemt om te passen. Iedere schoen is anders, iedere voet is anders. Je vrienden kunnen zweren bij een bepaald model, reviews op internet kunnen een schoen de hemel in prijzen, maar daarom zit die nog niet per se goed aan jouw voet, passen dus!
Dat is ineens ook de reden waarom zoveel schoenen 'er allemaal hetzelfde uitzien'. Terwijl ze wel anders aan je voet zitten natuurlijk. Enkele tientallen jaren geleden kwam het bekende schoenenmerk Meindl met een systeem op de markt om verschillende soorten schoenen van elkaar te onderscheiden, gaande van een type A- tot een type D-schoen. Ondertussen worden hierin zes onderverdelingen gemaakt.
Type A: Eenvoudige dagtochten over vlak en effen terrein
Type A/B: Dagtochten met lichte bepakking over heuvelachtig terrein
Type B: Meerdaagse tochten met zware bepakking op bergpaden
Een type B-schoen is een klassieke bergwandelschoen, bedacht voor iedereen die bijvoorbeeld op huttentocht wil gaan. De zool is ineens een pak stijver (maar nog steeds plooibaar). Het grote voordeel hiervan is dat je voetzool na een dag stappen op stenen en kiezels niet te vermoeid zal zijn. Met een A/B-schoen bestaat de kans dat je na een lange wandeldag echt pijnlijke zolen hebt van al die punt-drukken die ze te verwerken krijgen. De schacht bij een B-schoen is nog wat hoger en nog wat stijver. De kans is immers reëel dat je op zeer oneffen ondergrond komt en zodoende zijn je enkels nog beter beschermd. Een B-schoen is zowat de meest allround schoen in dit systeem. Je kunt er naast in de Alpen, net zo goed mee in de Ardennen gaan stappen, alleen weegt hij dan wel wat meer dan een A/B-model.
Type B/C: Zware tochten op ruwe ondergrond met sneeuw en eventueel eenvoudige gletsjeroverschrijding
De tussencategorie van de B/C-schoenen is in het leven geroepen voor mensen die zich in terrein willen begeven dat zich tussen het bergwandelen en bergbeklimmen bevindt. Denk aan afgelegen berggebieden zonder duidelijke paden, waar eventueel sneeuwvelden of eenvoudige gletsjers overgestoken moeten worden en plaatsen met heel veel grote losliggende stenen, zoals morenes. De schacht van de schoen is nóg iets hoger gemaakt. Weeral om je enkels te beschermen tegen omslaan. Ook is de zool terug stijver geworden. De reden hiervoor is dat een B/C-schoen eigenlijk al een stijgijzervriendelijke schoen is. Dit wil zeggen dat de zool stijf genoeg is om er stijgijzers (met riemsluiting) onder te kunnen binden.
Type C: Lichte alpiene schoen voor aanlooptochten en klassiek alpinisme
Een C-schoen is eigenlijk een lichte alpiene schoen, die de laatste jaren meer en meer een volwaardige vervanger aan het worden is voor een D-schoen. De zool plooit nauwelijks nog, dus ook hier is de schoen perfect geschikt voor stijgijzers. Vaak is er achteraan de hiel reeds een uitsparing aanwezig, zodat ook halfautomatische stijgijzers opgeklikt kunnen worden. Door het feit dat de schoen lichter is en toch nog een heel klein beetje plooit, is het een veel aangenamere schoen tijdens aanlooptochten. Iets wat op D-schoenen niet altijd een pretje is.
Type D: Volwaardige stijgijzervaste alpiene schoen voor technische routes
Een D-schoen dan, is de echte alpiene schoen. Ze zijn bedacht om je mee in de wereld van de eeuwige sneeuw te begeven. Men gaat er van uit dat je bijna altijd stijgijzers aan je voeten zult hebben. Deze schoenen worden dan ook stijgijzervast genoemd. Ze zijn zo stijf qua zool en schacht dat het quasi onmogelijk wordt om hierin je voeten om te slaan. Perfect voor in sneeuw en ijs, nogal log daarbuiten.
Bekijk al onze wandelschoenen
© Arne Monstrey / K2 medewerker Arne wandelde tussen 2012 en 2013 heel Nieuw-Zeeland door - Van Noord naar zuid - op zijn Meindl Borneo's .
De lijst hierboven is een korte opsomming en verduidelijking van een categorie die de laatste jaren behoorlijk ingeburgerd is geraakt. Toch opvallend, aangezien het slechts door één merk bedacht en gebruikt wordt. De onderverdeling bleek echter zo handig dat ze tegenwoordig overal door leveranciers, verkopers, lesgevers en klanten gebruikt wordt. Een hele muur schoenen in jouw favoriete buitensportwinkel, kan dus algauw herleidt worden tot zes kleine subcategorieën.
Hoewel, zes... Wat met gevoerde winterschoenen? Bij welke categorie zet je dan de approach schoenen? En behoren trailschoenen bij de loop- of de wandelschoenen? Een korte uitleg:
Winterschoenen
Approach schoenen
Trail schoenen
Stappen met lichtgewicht trail schoenen is een trend die in razendsnel tempo uit Amerika is komen overwaaien. Oorspronkelijk zijn deze schoenen bedoeld om mee te gaan trailrunnen. Zeg maar, gaan hardlopen op een oneffen ondergrond in de wilde natuur. Veel wandelaars zagen echter al snel het voordeel in van deze lichte schoenen en gingen ze ook aanwenden om mee te gaan stappen.
De filosofie hierachter is dat als al je materiaal lichter is, en dus ook je schoenen, je sneller een bepaalde afstand zult kunnen afleggen. 'Light is Fast'. Wat velen hierbij wel vergeten, is dat het de bedoeling is dat álles lichter wordt. En dus ook je slaapmat, slaapzak, tent, kookgerief... Een rugzak van 9 kilo valt te verantwoorden in combinatie met trailrunners. Blijf je echter vasthouden aan die rugzak van 15 kilo of meer, dan schiet het hele concept van trailschoenen als wandelschoenen zichzelf in de voet.
Verder moet je veel meer opletten waar je je voeten neerzet op een oneffen ondergrond. Het zijn immers lage schoenen en dus bieden ze geen enkelbescherming. Alles moet opgevangen worden door je spieren. Vandaar dus de opmerking om ze niet te combineren met een zware rugzak.
Als laatste moet je er van uitgaan dat trailschoenen inderdaad licht, maar helaas niet zo duurzaam zijn. Ze gaan gemiddeld twee tot drie keer zo snel kapot als een gelijkaardig model in leer.
Het merendeel van de wandelschoenen gebruikt een GTX of GoreTex membraan. Dit membraan zorgt ervoor dat je schoenen 100% waterdicht zijn. Hou er hierbij wel rekening mee dat dit membraan na verloop van tijd kan verslijten. Je hoeft dit niet te zien, maar je zal het wel merken omdat je natte voeten krijgt. In de praktijk geldt dat hoe soepeler je schoen is (type A, type A/B, trailschoen...) hoe sneller dit membraan zal doorslijten ter hoogte van de plooi die je schoen maakt tijdens het stappen. Bij een hele stijve schoen (type B/C, C en D) gaat het membraan in principe net zo lang mee als de rest van je schoen.
Hoe raar het ook klinkt, ook al is GoreTex een ademend membraan, haal dit eruit en je schoen zal direct nog ademender zijn.
Voor mensen die vlug last hebben van warme voeten of zweetvoeten, is een schoen zonder GoreTex dus meestal een veel betere optie. Idem voor mensen die van zichzelf weten dat ze (op een fout weerbericht na) enkel bij mooi weer op stap zullen gaan, en hoofdzakelijk zonnige gebergten gaan opzoeken (Pyreneeën, Corsica, Atlas gebergte). Ben je echter van plan de komende jaren hoofdzakelijk richting Schotland of Scandinavië te trekken en doe je af en toe graag eens een wintertrekking, dan is een schoen met een GoreTex voering nog steeds veel interessanter.
© Anton van Hertbruggen, medewerker K2 / Een korte pauze na een pittige klim op de Alta Via 1 in de Italiaanse Dolomieten.
Uiteraard bestaan er dames- en herenschoenen. Dames hebben gemiddeld kleinere voeten en dus worden de meeste modellen verkocht vanaf maat 36 t/m maat 42. Heren hebben iets grotere voeten. Hun modellen beginnen meestal bij maat 41 en gaan tot maat 47. Kleinere én grotere maten bestaan zowel voor dames als heren, maar zijn niet per se standaard op voorraad. Vraag ernaar. Ga er verder nog van uit dat een 41.5 voor dames smaller zal zijn dan een 41.5 voor heren. Mensen die rond deze schoenmaat schommelen en een iets smallere of bredere voet hebben, doen er soms beter aan te shoppen bij het andere geslacht.
Dames met een heel kleine schoenmaat kunnen soms ook terecht bij de kindermaten (gaan meestal tot 36). Deze schoenen zijn goedkoper dan volwassen damesschoenen, maar ze gaan ook minder lang mee. De kwaliteit op vlak van schokdemping en ondersteuning is dikwijls wel goed, maar de duurzaamheid niet. De gebruikte materialen, stiksels en lijmen zijn minder sterk, omdat men er van uitgaat dat kinderen hun schoenen ook minder lang gaan dragen, omdat ze er immers sneller uitgroeien.
Ditzelfde merk heeft nog een gat in de markt gevonden. Met name, schoenen maken die geschikt zijn voor vrouwen die last hebben van een 'Hallux Valgus', ofwel een knobbel ter hoogte van de dikke teen. De zogenaamde 'Bunion' reeks heeft zowel lage als halfhoge en zelfs hoge B-schoenen op de markt gebracht met zo'n extra uitsparing.
Hopelijk is één en ander je duidelijk geworden na het lezen van dit artikel. In onderstaande video verteld medewerker Arne Monstrtey je alles over wandelschoenen. Zit je echter toch nog met vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren via de reguliere kanalen of kom even langs in één van onze twee winkels.
Hoe kies je een goed paar wandelschoenen?