Hoe kies je een goed paar wandelschoenen?

Wat is dat, een goede wandelschoen? Hoe vind je je weg in het grote aanbod?
Aan de hand van dit artikel proberen we je op weg te helpen.


Door Arne Monstrey, medewerker K2

Arne gaf hierover ook een webinarDeze kan je hier herbekijken
'wie het schoentje past, trekke het aan'

Misschien wel hét belangrijkste bij het kopen van een nieuwe wandelschoen, is er voor te zorgen dat je uitgebreid de tijd neemt om te passen. Iedere schoen is anders, iedere voet is anders. Je vrienden kunnen zweren bij een bepaald model, reviews op internet kunnen een schoen de hemel in prijzen, maar daarom zit die nog niet per se goed aan jouw voet, passen dus!

Dat is ineens ook de reden waarom zoveel schoenen 'er allemaal hetzelfde uitzien'. Terwijl ze wel anders aan je voet zitten natuurlijk. Enkele tientallen jaren geleden kwam het bekende schoenenmerk Meindl met een systeem op de markt om verschillende soorten schoenen van elkaar te onderscheiden, gaande van een type A- tot een type D-schoen. Ondertussen worden hierin zes onderverdelingen gemaakt.

Een D-schoen dan, is de echte alpiene schoen. Ze zijn bedacht om je mee in de wereld van de eeuwige sneeuw te begeven. Men gaat er van uit dat je bijna altijd stijgijzers aan je voeten zult hebben. Deze schoenen worden dan ook stijgijzervast genoemd. Ze zijn zo stijf qua zool en schacht dat het quasi onmogelijk wordt om hierin je voeten om te slaan. Perfect voor in sneeuw en ijs, nogal log daarbuiten.

Bekijk al onze wandelschoenen

Odoo CMS - een grote afbeelding

© Arne Monstrey / K2 medewerker Arne wandelde tussen 2012 en 2013 heel Nieuw-Zeeland door - Van Noord naar zuid - op zijn Meindl Borneo's .

'schoenen buiten categorie'

De lijst hierboven is een korte opsomming en verduidelijking van een categorie die de laatste jaren behoorlijk ingeburgerd is geraakt. Toch opvallend, aangezien het slechts door één merk bedacht en gebruikt wordt. De onderverdeling bleek echter zo handig dat ze tegenwoordig overal door leveranciers, verkopers, lesgevers en klanten gebruikt wordt. Een hele muur schoenen in jouw favoriete buitensportwinkel, kan dus algauw herleidt worden tot zes kleine subcategorieën.

Hoewel, zes... Wat met gevoerde winterschoenen? Bij welke categorie zet je dan de approach schoenen? En behoren trailschoenen bij de loop- of de wandelschoenen? Een korte uitleg:

'to breathe or not to breathe'

Het merendeel van de wandelschoenen gebruikt een GTX of GoreTex membraan. Dit membraan zorgt ervoor dat je schoenen 100% waterdicht zijn. Hou er hierbij wel rekening mee dat dit membraan na verloop van tijd kan verslijten. Je hoeft dit niet te zien, maar je zal het wel merken omdat je natte voeten krijgt. In de praktijk geldt dat hoe soepeler je schoen is (type A, type A/B, trailschoen...) hoe sneller dit membraan zal doorslijten ter hoogte van de plooi die je schoen maakt tijdens het stappen. Bij een hele stijve schoen (type B/C, C en D) gaat het membraan in principe net zo lang mee als de rest van je schoen.
 
Hoe raar het ook klinkt, ook al is GoreTex een ademend membraan, haal dit eruit en je schoen zal direct nog ademender zijn.

Voor mensen die vlug last hebben van warme voeten of zweetvoeten, is een schoen zonder GoreTex dus meestal een veel betere optie. Idem voor mensen die van zichzelf weten dat ze (op een fout weerbericht na) enkel bij mooi weer op stap zullen gaan, en hoofdzakelijk zonnige gebergten gaan opzoeken (Pyreneeën, Corsica, Atlas gebergte).
Ben je echter van plan de komende jaren hoofdzakelijk richting Schotland of Scandinavië te trekken en doe je af en toe graag eens een wintertrekking, dan is een schoen met een GoreTex voering nog steeds veel interessanter.

Odoo tekst en afbeelding blok
© Lode Van Ierssel / Medewerker de Kampeerder
Het maakt voor een schoen met GoreTex trouwens niet uit of je bovenwerk uit leer of synthetische materialen bestaat. De waterdichte voering zit als een soort sok verwerkt aan de binnenkant van je schoen. Als je een schoen zonder GoreTex verkiest, maar toch een zo groot mogelijke bescherming tegen water wilt, opteer je best voor een volledig leren schoen met zo weinig mogelijk naden. Je zult deze gewoon iets vaker moeten behandelen met een wax om ze goed waterdicht te krijgen.
 
 

Odoo CMS - een grote afbeelding

© Anton van Hertbruggen, medewerker K2 / Een korte pauze na een pittige klim op de Alta Via 1 in de Italiaanse Dolomieten.

'wide versus narrow'

Uiteraard bestaan er dames- en herenschoenen. Dames hebben gemiddeld kleinere voeten en dus worden de meeste modellen verkocht vanaf maat 36 t/m maat 42. Heren hebben iets grotere voeten. Hun modellen beginnen meestal bij maat 41 en gaan tot maat 47. Kleinere én grotere maten bestaan zowel voor dames als heren, maar zijn niet per se standaard op voorraad. Vraag ernaar. Ga er verder nog van uit dat een 41.5 voor dames smaller zal zijn dan een 41.5 voor heren. Mensen die rond deze schoenmaat schommelen en een iets smallere of bredere voet hebben, doen er soms beter aan te shoppen bij het andere geslacht.

Dames met een heel kleine schoenmaat kunnen soms ook terecht bij de kindermaten (gaan meestal tot 36). Deze schoenen zijn goedkoper dan volwassen damesschoenen, maar ze gaan ook minder lang mee. De kwaliteit op vlak van schokdemping en ondersteuning is dikwijls wel goed, maar de duurzaamheid niet. De gebruikte materialen, stiksels en lijmen zijn minder sterk, omdat men er van uitgaat dat kinderen hun schoenen ook minder lang gaan dragen, omdat ze er immers sneller uitgroeien.

Een ander bekend merk, Hanwag, heeft faam gemaakt door één klassieke leest te vervaardigen in drie verschillende breedtes. Narrow voor mensen met smalle voeten, Wide voor mensen met brede voeten en de gewone standaard leest voor het merendeel van de wandelaars.

Ditzelfde merk heeft nog een gat in de markt gevonden. Met name, schoenen maken die geschikt zijn voor vrouwen die last hebben van een 'Hallux Valgus', ofwel een knobbel ter hoogte van de dikke teen. De zogenaamde 'Bunion' reeks heeft zowel lage als halfhoge en zelfs hoge B-schoenen op de markt gebracht met zo'n extra uitsparing.
  Odoo CMS - een grote afbeelding
     © Elien Van Wynsberghe / Lowa Mauria GTX wandelschoenen Op de Alta Via 1 in de Dolomieten.

  Hopelijk is één en ander je duidelijk geworden na het lezen van dit artikel. In onderstaande video verteld medewerker Arne Monstrtey je alles over wandelschoenen. Zit je echter toch nog met vragen, aarzel dan niet om ons te contacteren via de reguliere kanalen of kom even langs in één van onze twee winkels. 

   
   

  Een aantal van onze merken

  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo
  Demo logo

  Blog Slider

  Hoe kies je een goed paar wandelschoenen?
  Arne 26 november 2020
  Deel deze post
  CATEGORIeën
  Archiveren