Binnenkort een kleine of grote trektocht gepland en nog op zoek naar een slaapmat? Geraak je weg niet kwijt in het grote aanbod aan matjes: in deze blog ontdek je hoe jij tussen alle slaapmatten het ideale exemplaar uitkiest.
Vier categorieën slaapmatjes
Slaapmatten kunnen in vier categorieën opgedeeld worden:
1. De klassieke slaapmat. Die staat ook wel bekend als turn- of yogamat.
2. De klassieke luchtmatras, gevuld met niets anders dan – je raadt het al – lucht.
3. De zelfopblaasbare luchtmatras.
4. De moderne luchtmatras, gevuld met zowel lucht als extra thermische capaciteit.
De klassieke slaapmat als goedkoopste optie
De klassieke slaapmat is veruit de goedkoopste oplossing: voor nog geen tien euro heb jij al je eigen exemplaar. Een goede prijs, zeker als je weet dat die matjes weinig wegen en bovendien ook nog eens goede isolatoren zijn.Maar de mat heeft ook enkele nadelen. Zo zijn klassieke slaapmatten redelijk hard. Ook zijn ze erg volumineus, waardoor je ze bij een trektocht steeds aan de buitenkant van je rugzak moet hangen. Ben je niet echt zo’n trekker en heb je vooral een mat nodig voor een weekendje kamperen in de Ardennen? Dan is deze slaapmat ideaal.
De klassieke luchtmatras: comfortabel, maar kwetsbaar
Doordat een klassieke luchtmatras met lucht is gevuld, ligt die al snel heel wat comfortabeler dan een dun slaapmatje. Toch zijn dit soort matten, ondanks de voordelige prijs van minimum 30 euro, niet ideaal om mee te nemen op je trektocht.- De matten zijn erg zwaar en volumineus: niet ideaal om mee rond te wandelen, dus.
- Een luchtmatras isoleert slecht. Op een koude nacht in de bergen verlies je dus al snel warmte.
- Zo'n mat is erg kwetsbaar. Ga je per ongeluk op een steentje liggen? Dan zul je snel lucht verliezen – en praktisch op de grond slapen.
De zelfopblaasbare luchtmatras: waar voor je geld
Op zoek naar een relatief licht, comfortabel en zeer isolerend matje? Dan moet je gaan voor de zelfopblaasbare luchtmatras. Het meest populaire merk daarin is het Iersemerk Therm-A-Rest. Therm-A-Rest heeft ondertussen de meest duurzame matrassen op de markt. Het is de meerprijs die erbij komt kijken (het goedkoopste model start vanaf 70 euro) zeker waard.
De moderne luchtmatras: comfortabelste … en duurste
Het enige merk dat nóg comfortabeler, nóg lichter en nóg compacter is dan Therm-A-Rest? Het Duitse buitensportmerk Exped. De luchtmatrassen van Exped zien eruit als een luchtmatras, maar hebben een synthetische of zelfs donzen vulling. Daardoor isoleren ze dus erg goed, in tegenstelling tot de klassieke luchtmatrassen. Het nadeel? Ook de prijs evolueert hier mee: de gemiddelde matjes van Exped zitten rond 140 euro.Leuk om te weten...
Leuk om te weten: Therm-A-Rest ging meteen de concurrentie aan met Exped en lanceerde de NeoAir-reeks. Dat is een reeks luchtmatrassen die nog beter isoleren dan hun zelfopblaasbare matrassen. Hoe? De binnenkant is niet alleen bekleed met een soort aluminiumfolie, ze is ook onderverdeeld in verschillende kleine luchtcompartimentjes. Qua prijzen komen deze matjes erg overeen met Exped. Van geen van beide overtuigd? Dan zijn de matten van Sea To Summit misschien wel iets voor jou: die komen prijs-kwaliteit overeen met de andere twee merken.

Slaapmat kiezen: houd deze 5 factoren in het achterhoofd
Ziezo, jij weet of je voor een yogamat, slaapmat of (moderne) luchtmatras wilt gaan. Maar dat is niet het enige waarmee je rekening moet houden. Ook zaken als het comfort, het pakvolume en de afmetingen van de mat zijn erg belangrijk. Let bij elke aankoop dus zeker op de volgende vijf zaken.Factor #1: het budget
Ga je op een simpele, korte trektocht, is een klassieke slaapmat zoals een yogamatje altijd een optie: die kosten het minst. Het nadeel is wel dat die sneller afgesleten zullen zijn. Dat heb je niet bij de iets duurdere matten van Therm-A-Rest, bijvoorbeeld. Daar heb je een levenslange garantie op het feit dat je ventiel en de naden aan de zijkant nooit zullen lossen. Je betaalt dus wel meer, maar zult ook minder snel een nieuw exemplaar moeten kopen.Factor #2: het comfort
Hoe comfortabel een matje ligt, is natuurlijk erg persoonlijk. Probeer in de winkel dus zeker verschillende matjes uit. Vaak heeft comfort te maken met de dikte van een matras. Maar dikker betekent natuurlijk ook: zwaarder. Weeg dus zeker af of het verschil in gewicht er ook effectief voor zorgt dat je beter slaapt. Opgelet: een slechte nachtrust zal je veel harder kraken dan 200 gram extra in je rugzak. Laat dus steeds je slaapcomfort primeren!Factor #3: de lengte
Size doesn’t matter … behalve als het op slaapmatten aankomt. Welke mat je moet kiezen, hangt natuurlijk van je eigen lengte af, alsook van wat voor soort tocht je hebt gepland.Regular
Een standaardmat (Regular) is gemiddeld 51 centimeter breed en 1,83 meter lang. Dat lijkt misschien niet lang, maar je slaapzak is vaak nog smaller. Geen enkel probleem dus. Bovendien is dat de ideale lengte voor de meeste lichtgewicht tweepersoonstrekkertenten.
Long
Toch op zoek naar een langer model? De Long-maat is 62 centimeter breed en 1,96 meter lang. Het nadeel hier is wel dat twee van zulke matjes niet in een standaard tweepersoonstent kunnen. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je gaat trekken! En wat als je groter bent dan 1,90 meter? Ga dan voor een Regular, maar leg je hoofdkussen boven de mat. Zo lig je nog steeds vanaf je schouders tot aan je hielen op de mat en kun je toch gewicht uitsparen.
Regular voor dames
Heb je net een korter in plaats van een langer model nodig? Dan is de Women’s Regular iets voor jou: die is ook 51 centimeter breed, maar slechts 1,68 meter lang. In gewicht verschilt er echter niets doordat er meer isolatiemateriaal aan het zitvlak en de voeten te vinden is.
Short
Tot slot heb je ook nog de extra korte versie (Short), specifiek bedoeld voor de alpinist die zijn of haar rugzak zo licht mogelijk probeert te houden. De matjes zijn slechts 1,19 meter lang: je ligt van je schouders tot aan je zitvlak op de isolerende mat. Je hoofd ligt dan op een opgerold kledingstuk, terwijl je benen op je rugzak kunnen liggen. Erg comfortabel is het niet, maar het bespaart je wel veel gewicht.

Factor #5: de mogelijkheid tot reparatie
De laatste factor waarmee je rekening moet houden wanneer je een slaapmat kiest, is de mogelijkheid om je matje indien nodig te repareren als je op reis bent. Een halve week reizen met een kapot matje dat maar een minimum aan ondersteuning geeft, is natuurlijk allesbehalve aangenaam.Het goede nieuws is dat een matje repareren vaak niet zo moeilijk is: vaak moet je het gewoon plakken, net zoals bij een fietsband. Vaak is zelfs een druppeltje lijm al genoeg. Alleen bij grotere scheurtjes zul je effectief een plakker nodig hebben. Vraag zeker na aan je verkoper wat je bij jouw specifieke mat moet doen in geval van scheurtjes. Handig: bij sommige matjes krijg je meteen een reparatieset bijgeleverd. Zo hoef je je zelf geen zorgen te maken over eventueel reparatiemateriaal.
Ziezo, dat zijn de belangrijkste zaken om op te letten wanneer je een slaapmat koopt. Zie je nog steeds door het bos de bomen niet meer of kun je nog wel wat extra hulp gebruiken? Kom dan zeker langs in een van onze winkels. Wij helpen je graag verder!
Factor #4: de isolatiewaarde
De isolatiewaarde van een slaapmat wordt uitgedrukt met de R-waarde en ligt tussen 0 en 10, met 10 als best isolerende waarde. Maar hoe moet je dat interpreteren?Een R-waarde van 3.3 betekent dat je nog comfortabel zult slapen als de grondtemperatuur –4 °C is. Uiteraard is een goede slaapzak hier ook nog steeds erg belangrijk. Voorbeelden van matten die aan die R-waarde voldoen, zijn:
• De Therm-A-Rest Prolite Plus (R-waarde 3.4)
• De Exped Synmat UL 7M (R-waarde 3.3)
• De NeoAir Trekker (R-waarde 3.0)
In het voorjaar, najaar en in de zomer kun je dus zeker met die matten op stap.
In de winter heb je wat sterkers nodig, aangezien de grond erg fel én erg snel kan afkoelen. Matten met een R-waarde van 4.9, zoals de NeoAir All Season en de Exped Synmat 7M, beschermen tot een temperatuur van –17 °C.
Trek je in de winter naar het noorden van Noorwegen? Dan heb je een nog beter isolerende mat nodig. De Exped Downmat 9 heeft een R-waarde van 8.0 en isoleert daarmee tot een temperatuur van –38 °C.
Trek je in de winter naar het noorden van Noorwegen? Dan heb je een nog beter isolerende mat nodig. De Exped Downmat 9 heeft een R-waarde van 8.0 en isoleert daarmee tot een temperatuur van –38 °C.
Je ideale slaapmat: hierop moet je letten