Over cams, friends, nuts en ander (tussen)zekeringsmateriaal

Tussenzekeringen: Cams, friends, nuts en ander zekeringsmateriaal

Door Arne Monstrey

Nuts en nutkey

De aanschaf van een goede set klemblokken of 'nuts' is de eerste stap richting het alpiene rotsklimmen. Voor een beperkt bedrag heb je ineens meerdere mobiele tussenzekeringen die je kunt gebruiken bij het voorklimmen in alpien terrein. Hou er rekening mee dat de kleinste maten soms enkel gebruikt kunnen worden bij het artificieel klimmen en dus niet gemaakt zijn om zware voorklimmersvallen op te vangen. De grotere maten kunnen vaak vervangen worden door een (duurdere) friend. Veel merken verkopen naast een volledig rack (bijvoorbeeld van maat 1 tot en met maat 13) ook een kleiner rack van de middelste maten (bijvoorbeeld van maat 5 tot en met maat 11). Prijsgewijs is dit laatste vaak de beste investering.

Zelfs al zul je hoogstwaarschijnlijk later in je alpiene (rots)klimcarrière meer met friends werken, een kleine collectie klemblokken is altijd handig. Zelfs in routes die behaakt zijn, is het soms fijn om enkele klemblokjes mee te hebben. Al is het maar voor het mentale comfort.

Klemblokjes hang je met meerdere tesamen in één materiaalmusketon aan je gordel. Vergeet ook zeker je nutkey niet. Eén per cordee volstaat in principe, maar dan moet die op elk relais ook zeker doorgegeven worden aan de naklimmer. Daarom dat het voor lange alpiene rotsroutes vaak verstandiger is om er elk één mee te nemen. 

Cams & Friends

Friends zijn klemveerapparaten die in een parallelle barst gestoken kunnen worden. Bij een eventuele val, klemmen ze zich automatisch vast. In tegenstelling tot een klemblokje kunnen ze nadien veel gemakkelijker terug verwijderd worden door de naklimmer.

Friends hebben één as waarrond de bladen roteren, Cams of Camalots hebben 2 assen. Hierdoor hebben ze per toestel een groter bereik. Het eerste merk dat dit ooit zo toepaste, was Black Diamond. Daarom dat hun Camalots tegenwoordig wereldwijd een beetje gezien worden als de standaard. Hun kleurcodering wordt zelfs overgenomen door bijna alle andere merken. Hoewel er zeer veel goede en veilige alternatieven op de markt zijn, is het gebruikshalve het verstandigst om als eerste investering voor de Camalots van Black Diamond te gaan. Sommige topo's vermelden zelfs specifiek welke maten je hiervan nodig hebt.

In tegenstelling tot klemblokjes (die je met meerdere aan één materiaalmusketon bevestigt) hang je Friends of Camalots per toestel met één materiaalmusketon aan je gordel. Aangezien elke maat een specifieke kleur heeft, is het interessant om elke materiaalmusketon dezelfde kleur te geven als je camalot. Er worden zelfs zo'n specifieke 'rack packs' te koop aangeboden. Ook al maakt dit de investering er nog duurder op, het is zeker het aanschaffen waard. Tijdens moeilijke en stresserende klimpassages zul je immers sneller de door jou gewenste maat te pakken krijgen.

Odoo tekst en afbeelding blok

IJsschroeven

De handigste ijsschroeven zijn deze met een manivelle. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je de ijsvijs tijdens het klimmen véél gemakkelijker en efficiënter in en uit het ijs kunt draaien?. IJsvijzen zijn grosso modo beschikbaar in verschillende lengtes tussen 12 en 22 centimeter, maar de meest bruikbare zijn die tussen 15 en 19 centimeter. Er zijn ook enkele lichtgewicht modellen op de markt. De schacht hiervan is gemaakt uit aluminium, terwijl de kop nog steeds bestaat uit stevig en duurzaam roestvrij staal. Deze modellen zijn duurder, maar wel opmerkelijk lichter. Voor iemand die van plan is om zich hoofdzakelijk in het ijsklimmen te verdiepen, is dit dus beslist de moeite waard.

Mephaken en slaghamer

Voor de meeste alpinisten gaat het meenemen van mephaken een stap te ver. Meestal is het ook niet nodig. Enkel in de Dolomieten, waar bijna alle routes afgezekerd zijn met mephaken, kan dit het overwegen waard zijn. De rots leent er zich ook veel minder tot het plaatsen van klemblokjes of friends. Ook als je van plan bent om een route te klimmen die vandaag de dag nauwelijks nog beklommen wordt, is dit een optie. Grofweg zijn er twee soorten mephaken. De grijze zachtstalen mephaken die kunnen vervormen tijdens het inslaan. Deze zijn vooral handig in kalksteengebieden. En dzwarte hardstalen mephaken die in principe niet vervormen, maar zeer hard in bestaande spleten gemept moeten worden en zo op spanning komen te staan. Deze laatste zijn vooral geschikt in graniet. Vanzelfsprekend moet je ook een slaghamer meenemen als je mephaken bij je hebt. In de Dolomieten kan het sowieso lonen om zo'n hamer mee te nemen. Al is het maar om bestaande relais-mephaken terug beter en dieper vast te meppen.

Odoo - Voorbeeld 3 voor drie kolommen


Odoo - Voorbeeld 1 voor drie kolommen


Over cams, friends, nuts en ander (tussen)zekeringsmateriaal
Anton 19 oktober 2022
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren