Hoe warm is mijn slaapzak?

Drie tips om een slaapzak te kiezen

Kamperen is leuk, maar ook ‘s nachts wil jij het comfortabel warm hebben. Een goede slaapzak is daarbij natuurlijk belangrijk.
Maar hoe kies je nu een warme slaapzak? Wij geven je drie tips! 

Tip 1: Kies het juiste temperatuurbereik

Comforttemperatuur, limiettemperatuur en extreemtemperatuur: wat is wat?

Je hebt het vast al opgemerkt. Op de meeste slaapzakken staan drie verschillende temperaturen: een comforttemperatuur, een limiettemperatuur en een extreemtemperatuur. Die kunnen echter ver uit elkaar liggen. En wat betekenen ze nu eigenlijk?

Laten we het duidelijk maken met een concreet voorbeeld. Stel: je hebt een slaapzak waar bijstaat:

-          Comforttemperatuur: -2°C

-          Limiettemperatuur: -9°C

-          Extreemtemperatuur: -27°C

De comforttemperatuur geeft aan tot welke temperatuur een gemiddelde vrouw van 60 kilogram languit kan slapen zonder het koud te hebben. In dit voorbeeld heb je tot -2°C dus nog een comfortabele nachtrust. De voorwaarde is wel dat de rits van de slaapzak volledig toe is, de kraag en de kap van de slaapzak goed dichtgesnoerd zijn en de slaper thermisch ondergoed en een muts draagt 

De limiettemperatuur is dan weer de minimumtemperatuur voor een gemiddelde man van 80 kilogram die in foetushouding slaapt. In hoger voorbeeld zal hij bij -9°C comfortabel kunnen slapen zonder het koud te hebben. Ook hier gelden dezelfde voorwaarden: slaapzak volledig dicht en thermisch ondergoed aan.

Tot slot heb je de extreemtemperatuur. Tenzij je naar arctische, antarctische of Himalaya-omgevingen trekt, hoef je daar echter geen rekening mee te houden. Zeker aangezien de extreemtemperatuur niets te maken heeft met comfortabel slapen, maar wel met overleven: de temperatuur geeft de minimumtemperatuur (in dit geval een stevige -27°C) weer waarin een gemiddelde vrouw van 60 kilogram zes uur lang kan overleven zonder risico op doodvriezen of hypothermie. Lokale bevriezingsverschijnselen blijven wel steeds mogelijk. Een behoorlijk verschil met de comfort- en limiettemperatuur dus, waar het puur gaat over slapen zonder wakker te worden van de kou. 

Welke temperatuur kiezen?

Maar hoe weet je nu of je naar de comfort- of de limiettemperatuur moet kijken? Dat hangt natuurlijk van je eigen persoonlijke situatie af. Ben je iemand die snel koud heeft, kijk dan ongeacht je geslacht naar de comforttemperatuur. Neem gerust wat marge: warm je moeilijk op, kies dan een extra lage comforttemperatuur. Beter een nacht in een te warme slaapzak dan in een te koude! 

Goed om te weten: hoewel koudegevoel iets persoonlijks is en daardoor moeilijk objectief te beoordelen, worden bijna alle slaapzakken wel volgens dezelfde EN 13537-normen getest. Als de ene slaapzak een comforttemperatuur van 8 graden vermeldt en de andere een van –2 graden, zal die laatste effectief 10 graden warmer zijn. 

Factoren die belangrijk zijn voor je koudegevoel

Wist je dat … niet alleen de stof van de slaapzak je koudegevoel bepaalt? Ook deze factoren spelen een rol:

-          Luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe meer je de koude zult voelen. 

-          Je eigen vermoeidheidstoestand. Na een zware dag heeft je lichaam het moeilijker om op te warmen. 

-          Wat je drinkt of eet voordat je gaat slapen. Warme dranken geven je extra warmte om op te warmen als je net je slaapzak inkruipt. 

-          De slaapmat. Ook je slaapmat speelt een belangrijke rol. Verschillende slaapmatjes hebben verschillende isolatiewaarden. Houd daar rekening mee! 

Odoo CMS - een grote afbeelding

K2 medewerker Arne Monstrey tijdens een zomerbivak in Tafraout, Marokko. 2015

Tip 2: Kies dons voor de compactheid, synthetisch voor vochtige plekken

Een donzen of een synthetische slaapzak: het blijft voor velen een moeilijke keuze. Wat de warmte betreft, krijg je een synthetische slaapzak even warm als een donzen exemplaar. De donzen versie zal wel altijd lichter, compacter maar ook duurder zijn. Hoe extremer de temperaturen waarvoor je een slaapzak zoekt, hoe groter het verschil. 

Een ander verschil tussen dons en synthetisch, is dat een donzen slaapzak iets beter doorademt en dus minder vlug “te warm” zal aanvoelen in vergelijking met een synthetische versie. 

Het nadeel is dan wel dat dons niet zo goed tegen vocht kan. Verpak een donzen slaapzak dus zeker altijd in een waterdichte compressiezak. 

Tip 3: Houd de extraatjes in het achterhoofd

Wanneer je een slaapzak koopt, zie je nog heel wat extra specificaties staan. Wij loodsen je erdoor

Kies niet voor een katoenen binnenkant

Kies je voor een slaapzak met een katoenen binnenkant? Dat voelt misschien wel aangenamer aan, maar je slaapzak zal ook een pak zwaarder en volumineuzer worden. Bovendien absorbeert katoen vocht, waardoor je slaapzak snel kil en vochtig zal aanvoelen. Met zo’n slaapzak naar Schotland gaan is dus zeker geen goed idee.

Ga voor een mummiemodel bij trektochten

Een deken- of een mummiemodel. Hoewel een dekenmodel je meer been- en bewegingsruimte geeft, het maakt je slaapzak ook zwaarder en volumineuzer. Daarom is het dekenmodel vooral interessant voor mensen die met de boot of met de auto reizen. Een mummiemodel is dan weer geschikt voor trektochten: je kunt ze niet alleen licht en compact maken, ze zijn ook extra warm omdat ze je eigen lichaamswarmte vasthouden

Zorg voor zo weinig mogelijk lucht in je slaapzak 

Hoe minder lucht er in je slaapzak zit, hoe efficiënter die opwarmt. Om die reden bestaan er verschillende slaapzaklengtes. De regulars zijn gemaakt voor mensen tot 1m85, de longs voor mensen tot 2 meter. Hoewel je het best voor zo weinig mogelijk lucht gaat, is het wel belangrijk om een slaapzak te kiezen die lang genoeg is. Dat zal je nacht veel comfortabeler maken. 

Wist je dat … er ook slaapzakken bestaan die specifiek zijn gemaakt voor vrouwen? Daar gaat een regular maar tot 1m68 en een long tot 1m79. Sommige ‘vrouwen’slaapzakken hebben zelfs extra isolatie aan de voeten én het zitvlak.
Odoo tekst en afbeelding blok

      Voormalig K2 medewerkster Anke op de Pacific Crest Trail in Amerika

Ga voor een korte rits … of voor een rits met tochtslurf

Zit er een tochtslurf achter de rits? Die zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Een korte rits gebruiken is daarbij nóg beter, maar dan kun je je slaapzak natuurlijk niet helemaal openleggen wanneer het toch te warm wordt.

Een goed afsluitbare kap en tochtkraag zijn een must

De aanwezigheid van een goed afsluitbare kap en tochtkraag. Zowel de kap als de tochtkraag fungeren als een soort van sjaal en muts: ze zorgen ervoor dat alle opgewarmde lucht in de slaapzak blijft. 

Odoo CMS - een grote afbeelding


Bonustips om het warm te houden in je slaapzak

Had je toch nog graag wat extra tips? Hieronder geven we nog twee handige trucjes om je slaapzak lekker warm te houden.

Gebruik liners, ook wel binnenslaapzakken genoemd. Die zullen je helpen om je slaapzak gemakkelijker op te warmen en daarna ook warm te houden. Bovendien houden ze je slaapzak ook properder.

Slaap naakt of met slechts één dunne laag in je slaapzak. Zo zul je je slaapzak het snelst opwarmen met je eigen lichaamswarmte en genieten van een comfortabele nachtrust. 

Hoe warm is mijn slaapzak?
Anton 18 februari 2021
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren