Koken en Eten deel 1: voeding

Misschien wel het belangrijkste om te kunnen blijven genieten van een hele dag buitenzijn, zijn de maaltijden die je onderweg nuttigt. Voedzaam eten zorgt ervoor dat je de dag nadien opnieuw kunt vertrekken. Lekker eten zorgt ervoor dat je er met goesting terug aan kunt beginnen. Klinkt logisch en gemakkelijk, maar als alles mee moet in de rugzak, is je hele kook- en eetsysteem best ook zo licht en compact mogelijk. En dan gaat het niet alleen over de voeding zelf, maar ook over je brander, het type brandstof en je pottenset.

 
Deel 1: Voeding

Uiteraard is vers altijd lekkerder en dat lukt misschien voor een dag of een weekend, maar als je er een hele week of zelfs langer op uit trekt, zul je toch vlug weer bij gevriesdroogde maaltijden uitkomen.

Als ontbijt zie je hier meestal verschillende soorten muesli's terugkomen. Vaak heb je de keuze tussen warm- of koud water toevoegen, afhankelijk van je voorkeuren. Hou er rekening mee dat je de omelet-gerechten eerst nog even moet opbakken nadat je er water aan hebt toegevoegd. Met de aanschaf van een zak melkpoeder kun je thuis je eigen ontbijtpakketjes samenstellen.

Voor de lunch zullen veel mensen brood, kaas en salami verkiezen, maar ook dit kun je niet dagenlang meenemen in je rugzak. Uiteraard kun je brood vervangen door crackers, maar die sneuvelen al eens sneller dan gewenst. Bij zwaardere tochten zul je daarom ook 's middags je toevlucht moeten nemen tot energierepen of andere snacks. Het voordeel van deze repen tegenover bijvoorbeeld andere repen die je in een supermarkt kunt kopen, is dat hier veel meer aandacht is besteed aan een evenwichtige samenstelling tussen proteïnen, koolhydraten en vetten.

Tijdens winterse trektochten kan soep al eens smaken. Dan zijn de hier aangeboden maaltijdsoepen een voedzamere keuze dan de bekendere soepjes uit een zakje. Soep is ook ideaal als voorgerecht.

De hoofdmaaltijd van de dag wordt meestal 's avonds gegeten. Dit is hoofdzakelijk omdat het kamp dan geïnstalleerd is en er nu eenmaal meer tijd en ruimte is om dit op het gemak te doen. Ook hier weer is er zeer veel aandacht besteed aan een evenwichtige samenstelling van alle belangrijke voedselbestanddelen en uiteraard ook aan smaak. Na een lange dag fysieke afzien in de natuur is deze maaltijd vaak een van de hoogtepunten van de dag. Om gewicht en volume te beperken zijn dit altijd vriesdroogmaaltijden. Warm water toevoegen, roeren, wachten en huppakee, je maaltijd is klaar. In onze winkel hebben we verschillende merken in ons assortiment steken. Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar toch zijn er enkele verschillen.

Odoo CMS - een grote afbeelding
 © Nemo

Deze gerechten worden samengesteld en gedroogd in Nederland. Ze hebben vaak ludieke namen meegekregen en worden al jarenlang gesmaakt door onze klanten. Uniek aan dit merk is dat alle ingrediënten apart verpakt worden. Zo kun je bijvoorbeeld zelf kiezen hoeveel zout of peper je wilt toevoegen. Je kunt het vlees apart klaarmaken zodat vegetariërs en niet-vegetariërs toch hetzelfde zakje kunnen klaarmaken. Ook kaas, champignons of andere mogelijke allergenen, het wordt allemaal apart verpakt.
Nadeel is wel dat je dubbel zoveel brandstof nodig hebt. Je moet immers eerst je water aan de kook brengen, maar nadien moet je alles ook nog eens een tiental minuten laten doorkoken. Dit betekent dat je dus ook telkens afwas hebt. Bij andere merken, kun je immers uit het zakje eten. Dit alles neemt echter niet weg dat Globetrotter voedzame en lekkere voeding maakt.

De herkenbare oranje zakjes uit Noorwegen. Het zijn de duurste op de markt, maar worden ook algemeen aanvaard als de lekkerste. Waar andere merken hun ingrediënten vriesdrogen en er dan een maaltijd van maken, zullen ze bij Real Turmat altijd eerst de maaltijd maken en deze dan in zijn geheel vriesdrogen. Ook hier is er een zeer duidelijke markering tot waar je het water moet gieten en kun je de zak nadien verder afscheuren zodat ze korter wordt om handiger uit te kunnen eten. Het is iets minder duidelijk te zien, maar het staat wel altijd vermeld op de zakjes of iets vegetarisch of zelfs vegan is en of er vis, vlees of gevogelte in zit.


De vreemde eend in de bijt. Dit merk uit uit Estland is ontwikkeld voor hun Special Forces. Maar al gauw vonden ze een grotere afzetmarkt in de rest van outdoor-liefhebbend Europa. Het eerste wat opvalt is dat hun zakjes langs de ‘lange’ kant te openen zijn en niet langs de ‘korte’ kant. Een klein detail, maar dit betekent wel dat je niet met je hele hand in het zakje moet om de laatste restjes eten op te lepelen. Verder zijn de zakjes zodanig gemaakt dat je ze rechtstreeks kunt opwarmen boven een klein open vuurtje. Dit kan een Esbit brandertje zijn, een klein kampvuur, maar ook hun eigen ‘Tactical Fire Pot’. Een soort brandbare gel in een potje. Daarnaast verkoopt dit merk ook ‘Tactical Heater Bags’, een soort zakjes die na contact met zuurstof en water, dit water kunnen opwarmen tot 100°C. Op die manier kun je ín deze zak, je eigen zakje met eten ‘au bain-marie’ opwarmen. Als laatste tenslotte heeft dit merk smaken en gerechten die je niet direct bij de concurrentie tegenkomt. Soms moet je er voor zijn (boekweit en rode biet), maar net zo goed zitten er heerlijk exotische gerechten bij zoals het ‘Mediterranean Breakfast Shaksuka’.

Bij dit Duitse Merk zie je in een oogopslag of je te maken hebt met een veganistische of een vegetarische maaltijd, of ze vis of vlees bevat en zelfs of de maaltijd lactose- of glutenvrij is. Aan de zijkant bevindt zich een duidelijke markering tot waar je water bij moet gieten en eens klaar bevindt er zich een extra scheurstrook aan de zijkant van de zak om deze iets korter te maken. Op die manier kun je er gemakkelijker uit eten.


Het eerste wat opvalt aan deze maaltijden is dat ze nogal zwaar zijn in vergelijking met andere
vriesdroogmaaltijden. Maar dat is het hem net. Deze maaltijden zijn niet gevriesdroogd. Het vocht zit er nog steeds in. Ze zijn als het ware 'ready to eat', je hoeft er helemaal geen water meer aan toe te voegen en kunnen zelfs koud gegeten worden, maar dat is nu ook weer niet zo lekker. Speciaal om ze op te warmen, worden ze geleverd met een 'self heater bag' met daarin een 'heating sachet'. Dit laatste is een klein zakje dat na contact met water (veel) warmte afgeeft. Het eerste is een stevige plastic zak waarin je 50 milliliter water giet en er daarna de 'pouch' (zak met eten) insteekt. Na 12 minuten heb je je maaltijd au bain marie opgewarmd. Zonder gebruik van een vuurtje of brandstof en met slechts 50 ml water. Voor iedereen die ondertussen al elke vriesdroogsmaak kent, vormen de maaltijden van Forestia een welgekomen afwisseling tijdens een weekendje weg.


De herkenbare groene zakjes uit Nederland. Typisch hier is dat elke maaltijd sowieso 600 kcal bevat. Daar moet je dus alvast niet meer naar kijken als je maaltijden wilt vergelijken. Ook hier weer kun je heel gemakkelijk zien of een maaltijd vegetarisch is, of dat er vlees, vis of gevogelte inzit. Op de achterkant staat ook weer handig aangeduid tot waar je het water moet gieten. Bij dit merk moet je er wel eerst nog een klein zakje zien uit te vissen vooraleer je er water aan toevoegt. Deze 'vochtvanger' zorgt ervoor dat je maaltijden langer vers blijven.

Verder lezen:

In deel 2 en 3 van onze blog over koken & eten bespreken we uitvoerig de verschillende types vuurtjes, potten en pannen die op de markt te verkrijgen zijn. In onze blog over waterfilters vind je alle belangrijke info over het zuiveren van water tijdens een trektocht.




Video

 
 

Webinar Koken & Eten
 
Bekijk je liever de video? In deze webinar vertelt onze medewerker Arne Monstrey alles over outdoor maaltijden, potten & pannen en de verschillende types vuurtjes en hoe ze te gebruiken .

Blog Slider

Koken en Eten deel 1: voeding
Arne Monstrey 21 december 2021
Deel deze post
CATEGORIeën
Archiveren